SIMBOLISTICA SI MATEMATICA CULORILOR

Imagine
poza
DONCEAN MARILENA, DONCEAN GHEORGHE
Anul aparitiei
2017

Există o țară minunată, plină de frumusețea tuturor curcubeelor și de sclipirea miilor de nestemate puse de roua dimineții pe paletele milioanelor de flori multicolore. Aici soarele strălucește mai viu, pajiștele sunt mai verzi, parfumul florilor mai pătrunzător, iar veșmantul păsărilor mai fermecător. Această țară o cunoaștem cu toții. Este ȚARA CULORILOR.

Culorile din viaţa noastră (locuri de muncă, locuinţă, cămin, stradă, mijloace de transport, spaţii pentru petrecetre timpului liber şi concediilor, etc.) sunt în mare măsură răspunzătoare prin efectele conştiente sau inconştiente pe care le exercită asupra psihicului, tonusului şi stării noastre interioare. Tot ce ne înconjoară are o culoare, un parfum sau un sunet. Am fost tentaţi deseori să ne întrebăm, care este culoarea, care ni s-ar potrivi...şi nu am găsit întotdeauna răspunsul sau dacă l-am găsit nu am fost întotdeauna mulţumiţi de el. Se ştie că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori. şi asta deoarece fiecare culoare potenţează câte un tip de personalitate. La modul general, armonia cromatică rămâne o rezultantă estetică realizată prin distribuirea culorilor după normele acordului cromatic, dar ea este altceva, un dat mult mai complex decât simplul acord al culorilor; acordul culorilor, aşa cum am amintit, poate fi echivalat cu tehnica acordajului unui instrument muzical, însă armonia cromatică devine chiar melodia, cântecul.

          Culoarea înseamnă lumină, durere, acord, tentă, ton local, vis, dar cu un singur cuvant, așa cum o definim astăzi, culoarea este expresie, poate cea mai sensibilă formă a expresiei în artă. Demn de remarcat sunt cuvintele lui Aristotel din lucrarea sa Poetica, citez: Cele mai frumoase culori, dacă sunt confuz ordonate, nu vor produce încantarea pe care o poate da un simplu desen făcut cu creta.....”.

Cum ar fi viaţa noastră fără culori?... Nici nu vreau să-mi imaginez. Important este că există şi într-un fel sau altul ne însoţesc pretutindeni. Suntem capabili să percepem culorile nu numai cu mintea, dar şi cu inima, acestea având capacitatea de a ne transmite anumite stări sufleteşti, reflectând în ultimă instanţă, personalitatea fiecăruia dintre noi. Inima colorează  cu emoţii ceea ce mintea pictează doar în alb şi negru. Starea psihică a fiinţei umane este indusă, printre altele, şi de modul în care fiecare percepe mediul şi sensul pe care îl dă obiectelor înconjurătoare. Marc Antoniu afirma metaforic foarte sugestiv: “...de-a lungul timpului sufletul i-a culoarea gândului”.

Un mediu de un colorit rece cu. un grad scăzut de luminozitate are efecte descurajant predispunând spre stări de tristeţe, pesimism, izolare, neîncredere, retragere în sine şi renunţarea la acţiune. Dimpotrivă un mediu cu o cromatică bine iluminată cu nuanţe predominant spre roşu, oranj, galben are efecte mobilizatoare inspiră încredere, nevoia de comunicare, exprimare, veselie şi crează un nivel înalt de aspiraţie.

        Doresc  să mentionez faptul că în creaţia multor poeţi culoarea are o importanţă sporită. La Bacovia culorile au un caracter simbolist, ca şi instrumentele muzicale cu rolul de a sugera o stare sufletească:

“ Mulțimea toată pare violet

Orașul tot e violet..

Amurg de toamnă violet

  Și ningă....zăpadă ne îngroape..

Negru prufund, noian de negru.

Și frunze albe, frunze negre,

Copaci albi, copaci negri

Și pene albe, pene negre,

Stau goi în parcul solitar“.

          Bacovia afirmă în poeziile sale că fiecărui sentiment îi corespunde o culoare: “ În poezie m-a obsedat un subiect de culoare. Pictura cuvintelor sau audiție colorată cum vrei s-o iei. Acum în urmă m-a obsedat galbenul, culoarea deznădejdei. În Plumb văd culoarea galbenă. Compușii lui dau un precipitat galben. Temperamentului  meu  îi convine această culoare. După violet și alb am evoluat spre galben.. plumbul ars este galben. Sufletul ars e galben. .. “

Tipul publicatiei stiintifice
Publicat in
IASI
Editura
Editura Tehnopress
ISBN
978-606-687-331-4